Home & Actueel
de waterTon
dagboek & EKR
peddeltechnieken
Corsica
Verbazing
Overijsselse Vecht
Zeekamp 2009 & 2008
CV
links & contact

 

 

Nu           Vroeger

De basisschool, groep 1 tot 8.

Een van mijn kleindochters, zit in groep 2, en kan niet zo goed met de computermuis overweg. Op papier kan ze best wel leuk kleuren. Misschien zelfs beter als de meeste van haar groeps genoten. Waarom? Misschien omdat Oma en Opa haar stimuleren om deze goed vast te houden. Zij doet het nu al beter dan heel veel ouderen.

Nog steeds

Ga ik even in de versnelling om een deur voor een dame open te doen. Ook help ik dames, van welke leeftijd dan ook, in hun jas. Zo heb ik dat vroeger geleerd.

Nederland

Een buurmeisje van 3 noemt mij Ton. Ze vind het maar raar dat ik "buurman Ton" genoemd wil worden. Vaak vergeet ze dat ik de buurman ben.

Muis

De muis is alles, slepen, trekken en dubbelklikken, Ctrl a en andere letters kennen een heboel niet. En dat is jammer want juist deze "hotkeys"zijn zo gemakkelijk.

 Multimedia (2009)

Één TerraByte kost nu (12-2008) nog geen 100 Euro, inclusief afleveren. Dat is 50.000 x meer geheugen. Een geheugenstickje heeft nu minimaal 4 GB. een microSD kaartje van 2 GB kost (feb.09) maar 5 Euro.

Het beeldscherm is nu bijna formaat A3 en heeft natuurlijke kleuren. Dat is eigenlijk de enige echte vooruitgang. Opstarten van de PC kost nog altijd veel tijd.

weer ADSL

XS4ALL, de keuze viel op hen vanwege het FRITZ! modem, daar alleen maar lovende stukjes gelezen. Dus per internet (via een ander netwerk) XS4ALL besteld.

Het modem komt en later is de lijn iweer) ADSL geschikt. Installeren en......    .....   Nee dus. Ik had ergens iets verkeerd gedaan, maar wat?

Na 2 dagen de XS4ALL hulplijn gebeld. Wonderlijk, meteen kreeg ik Jochem aan de lijn, samen vinden we dat het modem de schuldige moet zijn. Hij moet gereset worden, kan heel simpel via je eigen telefoontoestel.

Blij trek ik het telefoontouwtje los en …. verbreek zo het gesprek met Jochem. Opnieuw gebeld, weer direct verbinding, deze keer direct Dennis aan de lijn. Die legt de procedure uit en …. het werkt. Bedankt XS4ALL

Nu werkt internet weer en met een verbazende snelheid. Ok de webspace is groot: 1 GB en met de mailtjes kan ik tot 30 MB aan bijlagen mee sturen.

O, ja Alice leek ook wel aardig, maar die geeft maar één mailadres en viel daarom af.

Na jaren weer terug naar de KPN-lijn met ADSL van XS4ALL.

Het nummer meenemen naar XS4ALL bleek  inderdaad probleemloos te gaan.

 

Kleuterschool en lagere school.

Schrijven leerden we met een inkt en een kroontjespen. Heel belangrijk hoe je je pen vast hield. Dat was ook heel belangrijk want je moest "schoon schrijven". Iedereen moest kunnen lezen wat jij opschreef.

Heden

Ik heb zo een NS 60+ pas en maak daar ook gebruik van. november 2008 was ik blij verrast, een jonge vrouw bood mij haar  plaats aan. Het was de eerste keer in drie jaar. Februari 2009, ik wordt nu echt oud, ik kreeg weer een zitplaats aangeboden.

Duitsland

Bij de BootsClubNordhorn, vaar ik wel eens mee. Het valt me daar op dat jongeren daar moeite hebben om mij Ton te noemen. Vaak zeggen ze toch Sie und Herr. Gosse

Ctrl+

De combinatie van Ctrl met een letter kan menige opdracht beter uitvoeren dan de dubbelklik met de muis.

Computer en Co (1978).

Mijn eerste 20 MB harde schijf koste 450 DM, ik moest hem wel zelf halen. De floppy was 5,25 Inch en er kon 180 kB aan data op. De tekstverwerker paste op zo een floppy. Als printer had ik een telex. Het beeldscherm was een klein TV'tje en had 40 x 80 leestekens zwart/wit.

Internet-providers

Heel vroeger gratis via HCC-net en Freeler met een inbelmodem. Dan bij HCC ADSL. Totdat de HCC dat verkoopt aan  KPN dochter XS4ALL. Met Freeler gebeurde later hetzelfde, dat werd het Net. En zo werd het  allemaal aanmerkelijk duurder.

Dan stap ik over naar Home via een Motorola-modem op de TV-kabel. Net zo snel en niet duurder.  Home werd Ziggo  beloofde snelheidsverhoging die ik niet bemerkte, eerder het tegendeel, begon ik al wat te twijfelen aan Home/Ziggo.

Ook was ik niet meer zo tevreden over de snelheid van het downladen. Dat duurde soms eindeloos en werd vaak onvolledig afgebroken. Zelfs het Net deed het beter. Ook sommige mailtjes die werden door Home/Ziggo soms automatisch weg gefilterd, erg alstig als dat mailtjes zijn van je kanoclub.

In feb. 2009 sneuvelde het kabelTV-modem omdat er een andere TV werd aangesloten. Vanwege andere problemen met Ziggo (lees hieronder) daarom niet aan Ziggo gevraagd om het modem te vervangen.

Mijn Ziggo probleem, of eigenlijk van mijn buurvrouw. Ziggo maakte een fout en daardoor werd mijn buurvrouw afgesloten. Ze kon geen TV meer kijken. En ze heeft geen internet en is bijna  80, dus bel ik met Ziggo en bel weer met Ziggo en bel.... eindeloos.

Na 6 weken werd ze eindelijk weer aangesloten, ze heeft een (onvoldoende) teruggave van abonnementsgeld gekregen. Maar de 141 minuten die ik met Ziggo gebeld heb, moet ik nog steeds terug krijgen van Ziggo, terwijl ze dat wel beloofd hebben.