Hallo wereld

20 november 2009

Surfen en werken op de Overijsselse Vecht

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 16:48

(Gepubliceerd in Kanotities december 2009)

Toen ik bij de Vecht aan was het al windkracht 5 in de lengte richting over het water. Van de stuw de Koppel kwam wel iets water, maar veel was het niet. Wat zal ik doen? Eerst makkelijk met de wind mee en dan op de terugweg hard werken, of andersom?

Het moeilijkste het eerst, dus richting Diffelen. De golven waren soms wel 50 cm hoog, maar heel kort na elkaar. Binnen een paar minuten was ik al drijfnat van het buiswater. De luchttemperatuur was tien graden en het water was een graad minder. Door de wind was de gevoelstemperatuur even boven het vriespunt. Dankzij de kanowanten bleven mijn handen aanvankelijk droog. Maar ik kwam nauwelijks vooruit, 5 km/uur volgens de GPS. Ik werd er behoorlijk moe van. Zal ik dan maar na 5 km stoppen en terug gaan? Maar na een paar kilometers werden de golven wat langer en was het net alsof ik aan het zeevaren was. Op de terugweg kan ik misschien zelfs surfen, dacht ik. Ja en dat was eens mijn zwakke punt. Dus als ik doorvaar tot de stuw, dan kan ik 7 km met de wind achterop lekker oefenen. Tot mijn verbazing was ik al na 65 minuten bij de stuw. Appeltje eten, water drinken en weer terug.

Nu was mijn snelheid duidelijk hoger, 9 km/uur kwam regematig voor. Er waren ook windvlagen, die de peddel pakte. Daar moet je op reageren soms met een lage steun. Heel gek op sommige stukken waren er plotseling lange golven. Je voelt je achterkant omhoog komen en dan voor de golftop je inhaalt, snelheid maken. Oei, oei wat ging dat hard, over de 10. Langzamerhand durf ik meer, ik ga steeds harder. Zo hard dat ik geeneens meer op de GPS durf te kijken. Alle aandacht is nodig om recht uit te gaan. Peddelroer rechts, direct gevolgd door peddelroer links. En dan nog even wat meer snelheid maken, als een gek mee peddelen. Later bleek dat ik 13,5 km/u gevaren had. Leuk dat ik niet meer naar zee hoef om te surfen, als er wind is kan ik dat nu ook vlakbij.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Powered by WordPress