Hallo wereld

2 mei 2018

3 dagen met Daniel kanokamperen.

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 11:12

Dit is gepubliceerd in PeddelPraat nr 274 maart 2018

Een paar jaar geleden wilde Daniel al met opa kamperen en kanovaren en dan na drie seizoenen was het zo ver.
Daniel is inmiddels 14 en opa 75 jaar. Daniel zijn kano is een polyester kano, zonder grijplijnen en zonder waterdichte schotten. Opa’s “Waterton” is een zeekajak van NorthShore, een Shoreline.

20170823-3dagen-kanoen-met-daniel-aw173635-k

Eigenlijk wilde Daniel Kano-kamperen van plek naar plek, maar omdat er maar één kano is die alles mee zou moeten nemen, is dat gewijzigd in kamperen op een vaste plek. Vandaar kunnen we dagtochten maken. Wat is dan een betere plek dan de Wieden / Weerribben. En dan ook nog tussen de Beulakker- en Belterwijden. Precies in het midden van deze plassen is “de Blauwe Hand” te vinden.
Kenners van dit gebied zullen zeggen, dat is toch een brug? Klopt, over de doorgang tussen de Beulakker- en Oostelijke Belterwijde. Wij hebben een kampeerplek gevonden op de camping “de Kettingbrug”.

20170821-3dagen-kanoen-met-daniel-aw173605-k

Maandagmorgen 21 augustus 2017 zetten we de tent op en richten hem in, zo dat we na terugkomst meteen kunnen gaan koken. De kano’s laten we nog even op de auto, die gaan er af bij het strandje. Even over twaalf varen we weg. Een stukje Belterwijde, onder de Blauwe Hand brug door, het kanaal naar Giethoorn in. We hebben het zo druk gehad met tent enz., dat we na een paar kilometer al weer uitstappen om te gaan luchen. Daar waren we echt aan toe. We varen verder en gaan rechtsaf naar de o zo beruchte “Dorpsgracht” van Giethoorn. Ja berucht, want er zijn zoveel mensen die een bootje huren en die Boem links, Boem rechts, Boem acher- en vooruit tegen de wal en andere boten aan knallen, dat het echt berucht is. We nemen toch de gok en hebben het overleeft, al was het wel spannend. Aan het einde van de Dorpsgracht stoppen we om een ijsje te eten. Door al dat geBoems hebben we pas 6,4 km gevaren, terwijl we toch al 1,5 uur hebben gepeddeld.
Via Klooster en Noordeinde verder naar het noorden. Daarna even een stukje terug door het kanaal en dan westelijk langs Dwarsgracht naar Jonen. Op de kruising bij het beeld van de turfsteker, de laatste pauze. Dan terug, bijna dwars de Beulakkerwijde over naar de Blauwe Hand. Tevreden tillen we kano’s uit het water, steken de wieltjes in de Waterton en leggen de kleine kano er boven op en gaan naar de tent om te gaan kokkerellen. We hebben 20 km gevaren, dat is erg mooi voor deze eerste dag.

16-20170821-3dagen-kanoen-met-daniel-c006636-k

Dinsdag, de 2e dag. 10:20 varen we al weg, na de Blauwe Hand pal oost. Naar het bezoekercentrum van Natuurmonumenten(NM). We komen iets te hoog uit en zien het bordje “Moespotgracht”. Op de GPS lijkt het alsof we vandaar naar het Vollenhovermeer kunnen. Fout, de Moespotgracht loopt dood. Overdragen is geen optie, net allemaal iets te ver. Dus varen we terug en zoeken het slurfje naar NM. De eerste slurf komt uit bij een boerderij, de tweede bij camping “het Waterhoentje” en pas de derde is raak. Bij NM probeer ik een betere kaart te kopen, maar die is er niet. Na vertrek pal west naar “Ronduite”, de verbinding tussen Westelijke Belter- en de Beulakkerwijde. Hier loopt ook de “Arembergergracht” die uit komt in Zwartsluis. Maar wij gaan meteen rechts de Wieden in. Dit vind ik het mooiste deel van de Weerribben/Wieden: de Bosch-en Schinkellanden. Via de Zandgracht komen we op de “kleine Belterwijde”, dit is het dorp Belstschutsloot. We varen een rondje en via Ronduite komen we weer terug bij de camping. Het resultaat: 28,5 km.

3dmd-k

Woensdag de derde en laatste dag. De tent laten we achter en gaan pal zuid over de Oostelijke Belterwijde naar de brug bij het begin van Beltschutsloot. De bedoeling was om zo langs de huizen van Beltschutsloot te varen. Dat ging niet door, er was een stremming, we moesten naar de Schutslootwijde. Dit is ook een grote plas, niet zo groot als de andere “Wijdes”, maar altijd ongeloofelijk stil. Via het Stubbenkolkje komen we in de Oostelijke Wetering. Halverwege pauzeren we, we zitten net te eten als Arianne aan komt varen. Zij wil bij ons op het eilandje, natuurlijk maken plaats voor haar. Ze is voor Natuurmonumenten de kanoroute aan het controleren.
We laten haar achter en gaan pal noord omdat ik toch in dat slootje bij Beltschutsloot wil varen. Dat lukt en we zijn voor de tweede keer op de kleine Belterwijde, waar we pauzeren bij “Kanoleut”-adres: “de Waterlelie”. Hier genieten we van appeltaart met warme chocolademelk. Daarna de laatste etappe, koers zuid, een stukje Arembergergracht en na de 2e brug rechts, een lang rondje door de Schinkel- en Boschlanden. Via Arembergergracht, Ronduite en Blauwe Hand komen we weer op ons startpunt resultaat 24 km. De kano’s nu meteen op de auto gelegd en daarna de tent afgebroken.
Drie dagen gevaren in de Wieden / Weerribben. Drie dagen genieten. We hadden geweldig weer, de anoraks hebben we niet aan gehad, de zwemvesten uiteraard wel. De eerste en tweede dag waren we de enige kano’s, pas halverwege de derde dag zagen we veel (huur)kano’s.
En we hebben het geheim van de Moespotgracht opgelost: het loopt dood.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Powered by WordPress