Hallo wereld

8 februari 2009

varen in een ijsveld en bij vorst en verder.

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 16:42

21 januari 2009 de Vecht is ijsvrij, het is 4 graden, ik ga weer naar de stuw bij de Koppel. De bedoeling is om na 6 weken rust weer wat conditie op te bouwen, kijken hoe ver ik kom. Met als ultiem doel gewoon weer tweekeer in de week: stuw - stuw te varen.
Vandaag is anders als de vorige keer. Ik heb andere schoentjes waarin ik niet zulke koude voeten hoop te krijgen, dit mede doordat ik nu zelfs schapenwollen sokken over de gewone thermosokken aan heb. Ook heb ik neoprene kanowanten, die ik ga proberen. En een GPS Garmin Legend HCx, waarmee ik werkelijk mijn kilometers kan loggen.
Ik laat de boot in de Vecht zakken. Ik heb iets tegenwind en kom maar langzaam op gang. Door mijn wat dikkere anorak zit ik een beetje te klem in mijn zwemvest en dat is niet echt fijn met nog wat pijnlijke ribben. De kanowanten houden mijn handen goed warm, te warm, want ik transpireer me ongans. Terwijl ik kijk naar wat aalscholvers, vervang ik de wanten door de peddelmoffen. Bij de WillemAlexanderbrug tref ik het paartje zwanen. Ze hebben de dicht gevroren Vecht overleeft en ze kennen me nog, tenminste dat denk ik. Ze laten me tot 4 meter bij hen komen.
Ik ga verder en tref vissende aalscholvers aan. Wat is dat een elegante vogel, ze gaan heel sierlijk op de vleugels. OK, zwanen doen dat ook, maar die maken een heleboel lawaai met hun vleugels, aalscholvers starten bijna geruisloos.
Voordat ik het weet ben ik bij de Loozense Linie, de vermoeidheid valt mee. Bij de brug van Ane had ik eigenlijk terug moeten gaan omdat de ribben toch wat pijn begonnen te doen. Maar het is dan nog maar 3 km naar de Haandrik, dus toch maar verder gegaan.
Hoi, Hoi, ik heb het gehaald, nu terug. De stroming helpt gelukkig mee. Ik vaar 2 km/uur sneller terug. Ik wil de Loozense Linie afsnijden, maar dat lukt niet. In het afgesloten deel van de Vecht ligt nog een ijsveld. Het kraakt me te veel, een polyester zeekajak is geen ijsbreker, dus terug en toch maar via de Loozense linie. De temperatuur zakt, het is al na vieren. De volgende keer ga ik vroeger weg.
Als ik weer bij de kanosteiger ben is het nog maar 2 graden. Het valt niet mee om met koude handen de kano goed op dak vast te zetten. Maar dat is iets wat je nooit mag verwaarlozen.

zondag, 1 Februari 2009, Met 8 KanoLeuters en min 2 graden naar de BovenVecht. Gelukkig is de Vecht daar ca 1,5 tot 2meter onder het maaiveld, het is daar een mooi smal riviertje, zanderige bodem, weinig stroming. De 7 leuters in de wildwater bootjes hadden we van de toenemende oostenwind weinig last. Het is een natuurschutzgebied. Opvallend zijn de vele kabels over het riviertje waarop staat dat het viswater gepacht is door de hengelsportclub uit …..
Net als in de Eifel vorig jaar, waren er weer winterkoninkjes die ons vooruit vlogen. Soms zag ik ook boomklevers en allemaal zagen we een ree die voor ons uit vluchtte. Vanaf de kant werden we vereeuwigd op video en photo door Hans, de vader van onze jongste leuter Hugo (14). Allemaal hadden we koude vingers en tenen. Net als bij de Dinkel in het Twentse, waren ze behoorlijk aan het kappen geweest. Soms moesten we over de bomen heen klauteren, soms er onder door. We kwamen 3 stuwen tegen, twee konden we varend nemen, bij de derde moesten we omlopen. In de schuur bij de stuw aten we en dronken we wat. Weer te water moesten we nog een klein stukje varen tot het uitstap punt. Het was niet warmer geworden, het was volgens de thermometervan de auto nog steeds min 2. Gelukkig had het (gesloten) zwembad een voorportaal waar we ons uit de wind konden omkleden. Ondertussen waren Ico met Hans al onderweg gegaan om de bus met de trailer op te halen. Wij waren dus al gekleed (en iets warmer geworden) toen zij terug kamen. We laden de bootjes op de trailer, Ico was ook weer in de kleren en zo konden we aan de terugweg naar Zenderen beginnen. Maar eerst een koffiepause. De lokale ijsbar voorzag ons allemaal van koffie, warme choco, capucino. Onze veurzitter was zo vriendelijk ons te trakteren, bedankt Michiel. Na een uurtje waren we weer op de thuisbasis van Buitensportcentrum Twente.
Ico bedankt voor transport enz. Volgende keer alleen een iets hogere temperatuur graag.

vrijdag 6 februari 2009, weer op de Vecht. Nu kwart voor één. Temperatuur 7 graden.
Wat een verschil met 5 dagen terug, het leek wel lente. Alle vogels waren erg aktief. De woerden waren de eenden weer aan het bestijgen. Ik mocht een een buizerd, een ooievaar en twee grutto”’’s spotten. De waterkippetjes zijn er weer met z””n honderden. Ik kom redelijk snel vooruit, de GPS zegt dat ik rond de 7 km/uur vaar. Mij stelletje zwanen heeft gezelschap van een grote groep anderen. Prachtig is het om deze vogels laag te zien vliegen, een echt KLM gevoel krijg ik dan. De aalscholvers zijn weer aan het vissen. Ze zijn zo druk in de weer dat ik de gelegenheid krijg om ze beter te bekijken. Ze zijn niet helemaal zwart, ze hebben soms een paar witte veertjes. Soms aan de onderkant, soms bij de staart, prachtig.
Redelijk snel ben ik halverwege, bij de Haandrik, waar heel weinig water over de stuw gaat. Daar ga ik wat met de GPS spelen alvorens ik terug ga. Mijn snelheid terug is maar even boven de acht. De aalscholvers zijn alweer vertrokken en de kraaien zwermen alweer rond hun bomen. De waterkippetjes rennen weer over het water. Waarom die beesten niet even iets meer vaart maken om dan te gaan vliegen, blijft voor mij een steeds weerkerend raadsel.
De afsnijding bij de Loozense Linie gaat nu wel, het ijsveld is verdwenen. Drie uur na de afvaart, ligt de kajak weer op de auto, deze keer zonder koude handen vast gemaakt. Dit is wel zo prettig.

Als ik nu terug kijk op deze 3 tochten, dan vallen me twee dingen op. Mijn conditie is niet zover terug gevallen als ik gevreesd had en mijn tenniselleboog is vrijwel verdwenen. Dat laatste komt omdat er door de dicht gevroren Vecht en door de geblesseerde ribben een gedwongen extra pauze achteraan kwam.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Powered by WordPress