Hallo wereld

30 augustus 2010

SAIL 2010

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 12:33

Ik heb wel eens verteld dat ik vroeger een kano op de Loosdrechtse Plassen had. Om daar te komen, ik woonde in Amsterdam Noord (TuindorpOostzaan), moest je altijd met de Tolhuis- of de Valkenwegpont het IJ over. Later werd de Schellingwouderbrug, gebouwd met een brug over het AmsterdamRijnkanaal.

Die Valkenwegpont was voor mij heel bijzonder, want in de pauze van de 5e Technische school (Meeuwenlaan), stonden Aad de Graaf en ik (we waren 13 jaar) naar de schepen te kijken die af en aan voeren. Aad kon alle rederijvlaggen en schepen uit zijn hoofd. Ik vond dat onvoorstelbaar knap.

Daar moest ik aan denken toen ik met 380 andere vaarders vlak bij de Valkenwegpont de IJ-haven in peddelde.
Maar voor ik daar was…………. had ik op vrijdag mijn kano op de camping IJburg gestald (bijna onder de brug over het ARK), als gast van KV IJburg. Op zaterdag heel vroeg heb ik het nog rustige ARK overgestoken. Ik meldde me bij KV Zeeburg en vertrok met ruim 100 kajaks naar het water tussen Nemo en het ingepakte Zeevaartmuseum. Daar wachtten we op de groepen uit de Weespervaart en de Sloterplas. Toen we er allemaal waren vertrokken we samen naar de IJ-haven.
2010-08-21-s161-k
De Federatie Amsterdamse Kanoverenigingen had ons allemaal van een rode of zwarte Sail pet voorzien. Met de waterpolitie voor en achter veroverden we de IJ-haven. Ook voor ons was éénrichtingsverkeer ingesteld. Behalve de begeleidende boten zijn er geen andere vaartuigen.

Zo peddelend, kan ik me voorstellen hoe onze voorvaarders in tropische wateren enigszins bevreesd waren voor die honderden kleine bootjes met mensen, die anders bewapend waren dan wij nu. Ik was gewapend met twee camera’s en reserveaccu’s. Aan het einde van de tocht waren honderden plaatjes geschoten en alle accu’s leeg.
2010-08-21-s163-k
De zon was net op, we voeren naar het oosten pal tegen de zon in. Dus om plaatjes te maken moest je stil liggen en ‘terug’ te blikken. Na duizend meter varen moesten we oversteken om aan de andere kant terug te varen. Daar lagen de werkelijk imposante schepen. Wat voel je je nietig zo vlakbij zo een zeekasteel. Allemaal waren ze mooi opgepoetst en zagen er er heel mooi uit in het vroege zonlicht.
2010-08-21-s164-k
Voordat we het weten is de tijd om, we moeten terug de grachtengordel in.
Bij de mariniers voor de deur is het pauze. Wat een karwei om 258 kano’’s op de wal te krijgen. Maar het gaat vlug, iedereen helpt iedereen en zo staan we toch snel in de rij voor een bakje koffie of thee. Met een warm bakkie in de hand maak ik hernieuwd kennis met de andere vaarders, die ik in de enorme vloot van 288 boten niet had opgemerkt.
2010-08-21-s184-k
De ‘Zeeburg’-groep doet nog een extra rondje langs Carré, Artis en het Amstelhotel. Na afscheid genomen te hebben van KV Zeeburg, vaar ik met de vaarder uit Meppel naar de camping.
2010-08-21-s169-k
Het ARK is nu enorm druk. Speedbootjes en andere grote golvenmakers zijn daar aan het racen, lijkt wel. Nadat we zijn gestoken dobber bijna een kwartier voor ik het spatzeil los durf te trekken. Dan snel op de algen begroeide balk (40 cm hoog) gaan staan en 60 cm hoger de bovenkant van de damwand vast pakken. De kano heb ik aan een lijntje. Mijn medevaarder, kwam eerder aan de wal, hij helpt mij om de kano op de kant te krijgen, ik bedank hem.
Meer foto’’s via mijn website www.watertononline.nl

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Powered by WordPress