Hallo wereld

31 januari 2011

Een nieuw kanojaar

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 10:01

Terug kijkend op 2010, was het een heel goed jaar, op een klein maar ernstig foutje na.
Als ””hele jaar door”” vaarder, zie ikal heel vroeg het zonnetje en daarom smeer ik behoorlijk. In juni (Waalclinic) was ik al zo verkleurd, dat ik af en toe vergat me in te smeren. En dat was fout. Een rare jeukende uitslag, waarover de gedachte was: zonne-allergie. Dat melde ik aan de huisarts en ik kreeg iets tegen de zonneallergie. Dat pakte verkeerd uit, het werd nog erger. Met als gevolg dat ik, net toen het zo bloed heet was, een hemd met lange mouwen moest dragen en niet in staat was te peddelen. Dus, in dit nieuwe jaar smeer ik ook als ik al leuk verkleurd ben.

2010 was succes vol. Eskimoteren lukt bijna altijd, surfen met leuke golven van achteren gaat helemaal lekker. Een effectievere peddelslag is standaard geworden. De zeekampen hebben me veel voordeel opgeleverd.
Bij die zeekampen wordt er altijd veel aandacht gegeven aan redden en gered worden. Dat kon in de herfst, op het IJsselmeer worden toegepast toen er echt iemand hulp nodig had. Die redding was geslaagd, daar oefen je voor.

Net als in 2009 heb ik ruim 200 km op zee gepeddeld. Ik nader het ZV niveau (ZeeVaardigheid). In september op het NKB Vlieland-zeekamp hoop ik examen te doen.

Een absoluut hoogtepunt was SAIL Amsterdam, waar we met bijna vierhonderd kanovaarders onze aller grootste zusterschepen mochten ontmoeten. Ja, zusterschepen, want zij kunnen, net als wij varen, zonder motorkracht. Met een heel groot verschil, zij smokkelen met een (hulp-)motor.

2010 geeft als saldo 91 tochten, 1555 kilometers. Dat was 16 tochten (300 km) minder dan het jaar ervoor. Varen op de Overijsselse Vecht bleef met ruim 800 km gelijk, maar in minder tochten. Ik heb dus minder ”elders” gevaren. Het wildwater-boot aandeel bleef vrijwel gelijk met ruim twee honderd km.

Deze zomer is de 22ste Friesche Elfstedenweek er weer. En in september is de NKB-zeekampweek op Vlieland. Dat wordt dus weer ””genieten en werken””. En bijna aan het eind van dit jaar hoop ik te promoveren naar de ””70””-groep.

De totale rekening van 4 jaar kano varen is ruim 6000 km in 375 tochten. LongJohn van maat 52 naar 48, dankzij toe genomen conditie en daardoor afgenomen gewicht. Maar het allerbelangrijkste is dat mijn gezondheid, dankzij het varen, beter is dan in de zestig jaar hier voor. Daar ben ik mijn medevaarders en instructeurs dankbaar voor.

Powered by WordPress