Hallo wereld

20 november 2009

Surfen en werken op de Overijsselse Vecht

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 16:48

(Gepubliceerd in Kanotities december 2009)

Toen ik bij de Vecht aan was het al windkracht 5 in de lengte richting over het water. Van de stuw de Koppel kwam wel iets water, maar veel was het niet. Wat zal ik doen? Eerst makkelijk met de wind mee en dan op de terugweg hard werken, of andersom?

Het moeilijkste het eerst, dus richting Diffelen. De golven waren soms wel 50 cm hoog, maar heel kort na elkaar. Binnen een paar minuten was ik al drijfnat van het buiswater. De luchttemperatuur was tien graden en het water was een graad minder. Door de wind was de gevoelstemperatuur even boven het vriespunt. Dankzij de kanowanten bleven mijn handen aanvankelijk droog. Maar ik kwam nauwelijks vooruit, 5 km/uur volgens de GPS. Ik werd er behoorlijk moe van. Zal ik dan maar na 5 km stoppen en terug gaan? Maar na een paar kilometers werden de golven wat langer en was het net alsof ik aan het zeevaren was. Op de terugweg kan ik misschien zelfs surfen, dacht ik. Ja en dat was eens mijn zwakke punt. Dus als ik doorvaar tot de stuw, dan kan ik 7 km met de wind achterop lekker oefenen. Tot mijn verbazing was ik al na 65 minuten bij de stuw. Appeltje eten, water drinken en weer terug.

Nu was mijn snelheid duidelijk hoger, 9 km/uur kwam regematig voor. Er waren ook windvlagen, die de peddel pakte. Daar moet je op reageren soms met een lage steun. Heel gek op sommige stukken waren er plotseling lange golven. Je voelt je achterkant omhoog komen en dan voor de golftop je inhaalt, snelheid maken. Oei, oei wat ging dat hard, over de 10. Langzamerhand durf ik meer, ik ga steeds harder. Zo hard dat ik geeneens meer op de GPS durf te kijken. Alle aandacht is nodig om recht uit te gaan. Peddelroer rechts, direct gevolgd door peddelroer links. En dan nog even wat meer snelheid maken, als een gek mee peddelen. Later bleek dat ik 13,5 km/u gevaren had. Leuk dat ik niet meer naar zee hoef om te surfen, als er wind is kan ik dat nu ook vlakbij.

13 november 2009

Herfst 2009

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 11:41

Nu het november geworden is, zijn de tochten op groter water en op zee, met andere kanovaarders voorbij.
Een ander seizoen begint met o.a. het zwembad om vaartechnieken in aangenaam redelijk warm en vooral doorzichtig water te beoefenen.
Met Kerst is er nog een tocht en in januari 2009 hoop ik dat de Rotte niet is dicht gevroren. Daarna begint het seizoen half maart met het rondje Marken.l

De Overijsselse Vecht blijf ik bevaren voor mijn conditie te onderhouden, daarbij natuurlijk wel nieuws over de vogels, zwanen, aalscholvers enz. Dus kijk af en toe voor aanvullingen op de albums: Zwanen en de Overijsselse Vecht. (via watertononline.nl te vinden)

Er komen af en toe een paar buitenkansjes voorbij, zoals een tocht in het donker met kinderen door de Berflobeek in Hengelo. Beekbusters en anderen willen de Hengelose stadsbeken bevaarbaar zijn voor kano”’’s en andere scheepjes. Wel met St Maarten (11-11) hadden we wel erg weinig water, omdat er aan de beek gewerkt werd. Maar dankzij veel hulp hadden we net genoeg water onder de bootjes, al liepen we ook wel regelmatig vast. Voor de kinderen was het een belevenis om onder het stationsplein in het pikkedonker door te varen. Ik was “voor””vaarder en zag regelmatig deze lampionnen aan komen. Kortom het was een belevenis, voor herhaling vatbaar.

3 november 2009

Gefeliciteerd,

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 14:39

Er is een nieuwe kanoclub geboren in Amsterdam. In de nieuwste wijk gelegen in het Buiten IJ, IJburg.
Eens riep een natuurbeschermingsclub ons als Nederlanders op om hier massaal tegen te demonstreren, nu wonen er mensen die het water op gaan zoeken in een kano.

Ze zijn niet bijgelovig, want de oprichtingsvergadering vind plaats op 13-11-09. Nee geen grapjes maken over priemgetallen, of andere betekenissen, het gaat echt gebeuren.

Voorzitter is de van o.a. PeddelPraat bekende instructeur Marianne Boer, dus dat komt allemaal wel goed.
De website is makkelijk te onthouden: kano op ijburg, maar dan zonder spaties, dus www.kanoopijburg.nl
Ik ben benieuwd wat voor spetterende aanbiedingen ze op het programma gaan krijgen. Vast en zeker zullen ze gebruik gaan maken van Sail Amsterdam op zaterdag 21 augustus 2010.

Powered by WordPress