Hallo wereld

18 augustus 2009

Golven van achteren….

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 19:43

………………..vind ik niet leuk!
(Gepubliseerd in Peddelpraat september 2009)

Dat is niet erg praktisch als je ook op zee wilt varen. Bij het “rondje Marken” in maart, merkte ik het al, ik zat niet meer lekker in mijn bootje.

Later ging het wel wat beter, maar bij het TKBN-weekend, begin juni, was het helemaal mis. Op de begin-zaterdag, op de terugweg na de lunch, hoge golven, schuin van achteren. Er waren niet veel vaarders achter mij en ik voelde me onzeker en onveilig. Door veel steunen en afremmen bleef ik overeind en kon ik me weer in de groep voegen.

Een week later op de Friesche meren vond ik het minder naar, maar surfen vond ik niks. Een beetje en niet te snel kon ik net aan.
Als ik in een surf raak, heb ik het idee dat ik totaal geen controle over de kajak heb. Ze zeggen, dat hoort erbij, maar ik heb het gevoel dat ik een ongeleid projectiel word, met op het einde, (net niet) omgaan. Kortom. Ik probeer te voorkomen dat ik in een echte surf raak.

De techniek. Ik weet dat je tegen een golf op, naar achteren moet leunen en van de golf af, naar voren moet hangen. Met het peddelroer moet je proberen rechtdoor te gaan.

Dat hangen en steunen, deed ik, maar niet soepel. Tijdens het PP-zeekamp kon ik dit oefenen. Ik was constant aan het bewegen en liet de boot onder me door zwabberen. Bijna als een gelovige die op een kameel aan het bidden is. Ook het peddelroer kon ik zo oefenen, niet remmen, maar sturen. Vanaf nu beweeg ik veel meer en dat is byzonder, want ik was vroeger altijd een “stijve hark”.

Dinsdag, tijdens het rondje Noorderhaaks komen de golven langzaam van achteren. Bewegen, voor- en achterover en peddelroer gebruiken, links en rechts. Warempel, ik surf al een beetje zonder de controle te verliezen. Mijn heupen worden langzaam ook wat soepeler doordat ik het peddelroer steeds vaker gebruik. Nog even en ik kan de hoela-hoep doen.

Op de eerste dag van dit PP-kamp kwamen we bijna in de Helsdeur. De GPS gaf later aan dat ik 19 km/uur had gevaren, toen vond ik het niet leuk. Op de laatste zaterdag surfde ik vrijwillig en gecontroleerd, geen 19, maar toch ruim 13 km/uur.

Nog even door oefenen en ik ga “alle” golven, ook van achteren leuk vinden.

Powered by WordPress