Hallo wereld

1 december 2008

Twee dagen later

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 10:59

De temperatuur is naar 3 graden gezakt. Woensdag was ik wat te laat begonnen om de Haandrik te halen. Nu starte ik even na één uur. Er ging meer water over de stuw, het gebulder was erg sterk. Ondanks de merkbaar hogere stroming ging het naar mijn gevoel bijna net zo snel. De groep aalschovers was nu over de 20. Elders kwam ik nog een aantal ”losse”vogels tegen, meestal zittend op een “raai” (=kilometerpaal).Mijn paartje zwanen was op het land aan het fourageren.

Het water stond 12 cm hoger, zodat ik nu de Loozense linie kon afsnijden dat scheelt 400 meter varen. Ik kon dus tussen/over de stenen drempel heen. In de Vecht hebben ze een heleboel stenen gegooid, zodat het water door de Loozense Linie gaat. Deze drempel steekt niet overal boven het water uit, je kunt er (soms) tussendoor.

Na het ooievaarsnest wordt de Vecht smaller en neemt de stroming toe, dit blijft zo tot de stuw de Haandik. Voor deze 9,9 km had maar 93 minuten nodig. Totaal resultaat 6,4 km/uur. Ook bij deze stuw kwam er zoveel water over dat er behoorlijk wat schuim ontstond. Ik ging maar even voorzichtig de vistrap op. En de voorzichtigheid werd beloond, een ijsvogel vloog weg. Mijn dag is weer helemaal goed. Een ijsvogel zien vliegen, in die schittering van alle kleuren blauw, geeft zo een voldoening, niet te beschrijven wat voor een lekker gevoel dat is.

Nu op de helft even wat drinken, iets eten en weer terug varen. Er was wat tegenwind, een beetje vlagerig, dat maakte het extra koud. De kanomoffen houden mijn handen net niet genoeg warm, omdat er toch wat water in komt. Met de stroming mee ga ik de eerste twee kilometers wel erg snel, boven de 10 km/uur. Na het ooievaarsnest wordt het iets minder. Ik ga nu maar wel door de Loozense Linie, die ik zie tegen een prachtige lucht.
De kraaien zitten in de bomen lawaai te maken en de eenzame fuut blijft bijna een kilometer voor mij uit, steeds weer onderduikend. Waarom ze niet achter mijn kano opduiken, is me een raadsel. We hebben een keer op de Kromme Rijn een fuut meer dan 4 kilometer zo voor ons gehad. Rare, maar mooie vogels.

Er waren vandaag minder eenden en waterkippetjes, wel een hele serie valkjes die mooi stonden te bidden. Na half vier heb ik nauwelijks nog vogels gezien, het begint echt al te scheren. drie over vier ben ik weer bij de kanosteiger. Deze 10,3 km heb ik gevaren met 8,4 km/uur. De Vecht stroomde vandaag dus ongeveer 1000 meter per uur. Hier zie je hoeveel water er over één van de schuiven bij de Koppel gaat.water over de stuw "de Koppel"

Powered by WordPress