Hallo wereld

26 november 2008

cajacking

Hoort bij: Allgemeen — admin @ 20:25

woensdag 26 novenber.
Ook al is de temperatuur wat aan de lage kant (5 graden), ik ga met waterTon weer de Vecht op.
In tegenstelling tot de alle ander keren is er nu stroming, het water bulderd over de stuw bij de Koppel.
Het is droog en ik heb de wind mee. Vanwege de tenniselleboog vaar ik rustig, zonder echt kracht op de peddel uit te oefenen. Een koppeltje (14) aalscholvers stijgt op. Even later ontmoet ik het mij bekende paartje zwanen. Dit stel ken ik nu al 3 jaar. Ik praat altijd tegen ze. Ik passeer ze op nog geen vier meter, ze zijn kennelijk aan me gewend, want één van hen zwemt even met me mee. Dan kom ik een raamkozijn tegen, het is in 9 dagen 500 meter verder gedreven. Ik passeer 4 bruggen en zie een grote wolk kievieten vliegen, ze gedragen zich iets anders dan gebruikelijk. Dan schiet er een buizerd uit het riet, vlak voor mijn boot langs. Even later buizerd nummer 2 vanuit hetzelfde plekje, deze heeft duidelijk iets in de klauwen. Door al dat moois heb ik geeneens berekend hoe snel ik vaar. Er komt weer een hectometerpaaltje langs, FF”h rekenen… 6,6 km/uur, nou ja, dat haalde ik de vorige keer ook. De stroming lijkt van weinig invloed op mijn snelheid. Ik nader de Loozense linie, honderden kraaien verduisteren de lucht. De bomen daar, op het nieuwe eilandje zijn hun normale roestplek.
Niet alleen in de lucht zie ik dingen. In het water zag ik al een stoel, een brandblusser en tig PET-flessen, daar wordt ik niet blij van. Gelukkig zie ik nog een valkje, een fuut, een reiger, tig eenden en honderden waterhoentjes.
Na de nieuwe natuur van de Loozense Linie kom ik weer twee zwanen tegen. Dit keer zijn het de 2 broers, die met hun zuster en kleiner broertje van het voorjaar steeds bij elkaar waren. Het meisje was de sterkste en is een volwassen vliegster geworden, zij is weg gevlogen, met de volwassen mee?. Deze 2 jongens hebben er nog steeds moeite met vliegen. Het (duidelijk) kleine broertje was van de zomer plotseling weg. Net zo als met het paartje dat ik eerder tegen kwam, zijn ze goed benaderbaar. Ik kan tot 3 meter bij ze komen, zonder dat ze weg zwemmen. Ze regeren heel duidelijk op mijn stem, Leuk hé?
Dan heb ik er ruim een uur opzitten, mijn snelheid bleef zo rond die 6,6. Ik heb de brug bij Ane bereikt. Even wat drinken en dan terug. Het is half vier geworden en begint al wat te donkeren. Alleen de kraaien maken hun vlucht. Ik peddel nu tegen wind in. Dat vind ik eigenlijk fijner, dan wind op de staart.
In minder dan een uur ben ik weer bij de kanosteiger. Onderweg weer veel (hoofd)gerekend. Bijna 8 km/uur? Ja het is echt waar, 7,8 km/uur over die 7,4 km. Omdat ik heen 6,6 km/uur haalde zou je kunnen zeggen dat de Vecht 600 meter/uur stroomde. Niet meegerekend zijn toenemende vermoeidheid en wind. Neem je dat wel mee dan kom je hoger uit.
Misschien dat het vrijdag ook nog redelijk weer is. Dan wil ik het ooievaarsnest bij Gramsbergen halen. Deze maand haal ik de andere stuw nog niet, maar zo met elke keer een eindje verder, kom ik er best wel. Als ik dan een retourtje stuw weer haal, dan kan ik de snelheid wat opvoeren, zodat het weer een conditietraining wordt. Nu moet ik nog steeds mijn elleboog ontzien. Maar vandaag is weer een geslaagde dag.

Powered by WordPress